דיון ומסקנות

בתחילת העבודה, לפני שעוד ראיתי את הסרטים עצמם, שיערתי כי התגובה לסרטים תהיה מאוד גדולה ותגרום למחלוקת רבה בקרב הציבור והדתות עליהן הסאטירה נעשתה. האמנתי שאנשים מאמינים מאוד רגישים כאשר מדובר בדתם ולכן מיד כאשר יתפרסם סרט שמבקר את דתם, הוא יגרום לסערה ויעליב את אותם אנשי דת וכי איכות הסרט עצמו לא תהיה כאלגוריתם שישנה את התגובה של הצופים. אחרי שחקרתי את הנושא שלי ושאלת החקר שלי, מצאתי כי השערתי הייתה די שונה מהתוצאות, אך עדיין היה ניתן למצוא מעט דמיון. כפי ששיערתי היו מחלוקות בקשר לסרטים בקרב הציבור הדתי של כל דת, אך הצלחת הסרט, אם הייתה, אינה נפגעה עקב המחלוקת והבלגן שיצרה בקרב אותו ציבור, אלא אף הושפע לטובה והתפרסמה יותר ממה שהייתה מתפרסת ללא כל הבלגן שיצרה. 


ממצאים עיקריים

- קווי דמיון ושוני בתוכן הסאטירה כלפי הדת:
בין הסרטים ניתן לראות סאטירה מעט שונה' כשבעצם כל סרט רוצה לבקר בעזרת הסאטירה דבר שונה בכל דת. בסרט "תמימות המוסלמים" מטרת הסאטירה היא לבקר את הדת כולה, את הדרך בה נוצרה, את אופייה, את מוחמד ואף את האנשים שהולכים באמונה שלמה אחרי הדת ואחרי מוחמד. הסרט מציג את היווצרות הדת בידי מוחמד כדת שנועדה לרצות אותו ואת הגברים שילכו אחריו בטענה שלמוחמד ולאנשיו מגיע הכל מהכל ומי שמערער בכך סופו מוות. באחד הקטעים בהם מוחמד קובע את החוקים, הוא טוען כי לגברים המוסלמים מגיע הכל, בין אם זה נשים, רכוש, אדמות ומעמד. הסרט מציג את האסלאם כדת רודפת בצע וממון, רודפי שמלות, חסרי ערכים וסובלנות ושונאת את כל מי שאינו כמוה ובכך הסרט מבקר את הדת ואת המוסלמים עצמם.
הסרט "בריאן כוכב עליון", יותר מתעסק בלבקר את המאמינים ואנשי הדת, על כך שהנם הולכים בעיוורון אחר אמונה ודת ואינם מנסים לחשוב בעצמם ולהבין את עיקרי הדברים. הם מפילים את האחריות על חייהם, בחירותיהם, מה שנמצא באחריותם וסביבתם, על מישהו אחר בעל עוצמה וכוח כביכול; מנהיגים, משיח ואף אלוהים. כמו כן בסרט יש יריבות בין שתי מחתרות עיקריות, המחתרת העממית של יהודה לבין מחתרת יהודה העממית, אשר שונאות אחת את השניה למרות הלחמותן על אותה מטרה ואף מנסות לעשות זאת באותה דרך. האבסורד נראה כבר בשמות המחתרות שהשוני ביניהן הוא רק הסדר של המילים. הביקורת כאן היא על הצורה בה זרמי דת מתחלקים ביניהם לתתי זרמים בטענה שהם יודעים מה הכי נכון וכי הם עושים זאת לפי מה שהאל רוצה, כשבעצם כל הזרמים והתתי-זרמים באים לשרת את אותה המטרה.
בסרט "OMG" הביקורת מתמקדת בהפיכת הדת והאמונה באלוהים לעסק מסחרי וריווחי, כאשר האמונה באל היא כבר אינה חלק מהעניין, אלא הרווח הכספי שמקבלים מנהיגי הזרמים בהינדואיזם הוא מטרתם העיקרית בדת. הסרט מציג מנהיגי זרמים שונים בהינדואזים שמחפשים רק להכניס כסף דרך הדת, על ידי בקשת תשלום לכניסה למקדש, תשלום לחכות בתור קצר יותר, תשלום לנרות להדליק במקדש ותשלום למנחות שאפשר כמובן לקנות במקדש. הסרט גם מבקר את צורת האמונה של ההינדואיזם דרך פסלים, מקדשים וחפצים, בטענה שהאמונה באל אינה צריכה להיות חומרית אלא בלב, ואף הסרט נגמר כשקרישנה, אלוהים עצמו, אומר לקאנג'י לא לשמור את הנוצה שהוא השאיר אחריו אחרת הוא מפספס את כל מה שניסה להסביר וללמד אותו, וקאנג'י כמובן זורק את הנוצה, להעביר את המסר בצורה ברורה לצופים.

בין הסרטים בכל זאת ניתן לראות מספר ביקורות דומות וסאטירה מעט דומה גם אם לא בצורה בה היא מוצגת, אלא במטרה שלה. בסרטים "תמימות המוסלמים" ו-"בריאן כוכב עליון" יש ביקורת דומה בהקשר של ללכת אחר אדם ומה שהוא אומר רק כי הדבר נוח או מטיל אחריות מצד אותו "מאמין" או "עוקב". בסרט "תמימות המוסלמים" ניתן לראות כיצד מספר גברים ששומעים ותומכים במוחמד. הם עוקבים אחרי החוקים שהוא מורה, בין אם זה לחטוף נשים וילדים ורכוש ולרצוח כל אדם אחר, ללא כל סייג כיוון שהדבר משרת אותם לטובה, על ידי כך שהם מקבלים רכוש, הם יכולים להרוג אנשים ללא רגשות מצפון או התמודדות עם ההשלכות ואף לאנוס נשים, נשואות ולא נושאות, כיוון שהחוק מאפשר להם. בסרט "בריאן כוכב עליון", אחרי שהעם הופך את בריאן למשיח, העם מעוניין שבריאן יאמר להם מה לעשות, שיתן להם מן ברכה או נבואה. במהלך הסרט ישנה בדיחה שאף כיום מצוינת כבדיחה הטובה ביותר בעולם כאשר בריאן אומר לעם שכל אחד מהם הוא אינדיבידואל ויכול לחשוב בעצמו לעצמו, העם עונה ביחד במקהלה, כן אנחנו אינדיבידואלים, מה שסותר בעצם את מה שעצם את מה שאמרו כשהם אמרו זאת כולם ביחד. כדי להעצים את הבדיחה והמסר איש אחד ויחיד אומר בשקט אחר כך, שהוא לא שונה, מה שמצחיק עוד יותר. הסצנה מראה את חוסר הרצון של העם להחליט בעצמו על עתידו ודרך חייו, ולתת את האחריות למישהו אחר, האמונה בבריאן, במשיח, מאפשרת להם לא לחשוב על חייהם ולהתמודד איתם שהרי יש להם משיח שיכול לתת להם ברכות והגנה ואף לנבא את העתיד ולומר להם כיצד לחיות. בשני הסרטים ישנה התנערות מאחריות והפלתה על מישהו אחר.
בין "בריאן כוכב עליון" ו-"OMG" יש דמיון בביקורת על הרצון של אנשים להפוך כל דבר לקדוש ולבעל משמעות אלוהית או קדושה. בסרט "בריאן כוכב עליון" כשהעם רק מתחיל להאמין בבריאן כמשיח, הוא מנסה לברוח מהעם, שרוצה לקבל ממנו ברכות ונבואות, ובדרך הוא זורק דלעת שקנה בשוק ונופל לו כפכף בזמן הריצה. אנשים מהעם לוקחים את הדלעת והכפכף ומתחילים לתת להם משמעות וקדושה בטענה שבריאן השאיר להם אותם כמנחה וברכה וכי הוא צריכים להתפלל ולקדש את החפצים הללו. בסרט "OMG" העם מקדש ומאמין לפסלים וחפצים קדושים במקום להתפלל לאל עצמו ולהאמין בו שהרי הוא נמצא בכל מקום ואף באדם עצמו. כמו כן, ישנה הסצנה בה קאנג'י נכנס לקומה שבמהלכה מנהיגי הזרמים שאותם הוא כביכול תובע בבית המשפט, מעוניינים לנתק אותו ממכונת ההנשמה ולהרוג אותו ובכך להפוך אותו לקדוש חדש בידי העם שעשה לטובת העם דברים טובים. לקראת ניתוקו מהמכונה, מכינים לכבודו טקס, ואף בונים לו פסל גדול כדי שיוכלו להתפלל ולהעריץ אותו. שוב ישנו הרצון להפוך אותו ואת חייו לקדושים ללא סיבה ולבנות לו פסל שיהיה קדוש ומלא משמעות.
בין הסרטים "תמימות המוסלמים" ו-"OMG", ישנה ביקורת על האמונה באלים שונים וחוקים חדשים אפילו שבפועל מדובר באל אחד שכולם מאמינים בו. איני בטוחה במאת האחוזים כי בסרט "OMG" מדובר באמת בביקורת, אך אציין זאת בכל מקרה, כי הדבר נאמר מספר רב של פעמים במהלך הסרט ויכול להיחשב כביקורת לנושא האמונה באלים רבים בהינדואיזם, שאחרי הכל מדובר באותו אל בפנים שונות. בסרט ישנם פעמים רבות בהם קרישנה (אלוהים) מציין בפני קאנג'י שהוא אותו אל בכל הדתות וכולם מאמינים באותו האל פשוט בעזרת אמונות וחוקים שונים. בסרט "תמימות המוסלמים" היווצרות הדת מוצגת כחיבור של התנ"ך והעת החדשה וחוקיהם, לדת חדשה בעזרת הוספת חוקים חדשים והפיכת הכל לספר הקוראן. האסלאם היא בבסיסה אינה שונה מהדתות האחרות באמונתה באלוהים וכי הוא אותו אחד שאחרים מאמינים בו.

- השוואת תגובות הביקורת לסאטירה בסרטים:
מהביקורות ניתן אף לומר שציפיתי לתגובות כפי שהיו. חוץ מהסרט "OMG", שציפיתי כי יהיו מעט טובות יותר. שני הסרטים "בריאן כוכב עליון" ו-"OMG" קיבלו ביקורות טובות, לעומת "תמימות המוסלמים" שביקורת רצינית לסרט עצמו אפילו לא נעשתה עקב המהומה שחולל בקרב הציבור המוסלמי ואפילו כנראה לא היה מקבל שוב דעה או ביקורת כללית על הסרט אם לא היה יוצר את המהומות שיצר. מתוך השלושה, "בריאן כוכב עליון" קיבל את הביקורת הטובה ביותר מתוך השלושה, כשאף נאמר עליו שהוא סרט הקומדיה הנאהב ביותר בעולם, אפילו היום. הביקורות, שאותן לקחתי מעיתונים ואתרי אינטרנט חדשותיים ותקשורתיים, נכתבו על ידי מבקרים מומחים שעוסקים בנושא הביקורת במשך שנים. כל המבקרים ציינו כי לסרט יש הומור מיוחד ומבריק שימשיך להצחיק ועדיין ממשיך להצחיק גם יותר מ-4 עשורים אחרי יציאתו לאקרנים. לפי המבקרים, לסרט יש קומדיה נועזת, שלא פוחדת לכוון את בדיחותיה על נושאים רגישים. כל המבקרים טוענים כי הסרט מעביר את הביקורת אותה הוא רצה להעביר בצורה יוצאת דופן וברורה, אך באותו זמן הוא מצליח לגרום לקהל הצופים לצחוק ולהנות ממנו.
הסרט במקום השני והאחרון מבין השלושה לקבל ביקורת טובה, לפי שציינתי בהתחלה, הוא "OMG". הסרט קיבל ביקורת חיובית, אך לא מעולה, כאשר מספר הכוכבים שקיבל הסרט שאף לממוצע ביותר סביב ה-3.7/5. הצד החיובי יותר של הביקורת היה כמובן המסר שהועבר בצורה טובה מאוד דרך צחוק וקומדיה. לפי המבקרים, הסרט ידע להעביר את המסר שלו ומטרתו הרצינית בצורה טובה ומבוקרת, כיוון שלסרט עצמו הייתה אווירה קלילה וקומית ששמרה על הרוח החיובית לאורך כל הסרט. הסרט צולח בשמירה על ערכים ושמירה מפגיע באלוהים או באמונה למרות העברת המסר שלו בצורה מעוררת שאלות ומחשבה. הצד הפחות חיובי לביקורות היה שונה אצל כל אחד מהבקרים כאשר אחת טענה  כי הסרט הוצג בצורה פחות קולנועית, אלא יותר בימתית, והמשחק התאים יותר למשחק בתיאטרון מאשר בסרט קולנועי. ואחר טען כי המסר נאמר הרבה לאורך הסרט, עד למצב בו הוא מעט מאוס ולעוס בחזרה עליו. הביקורת הפחות טובה היא חלק קטן מכל הביקורת עצמה ולכן אינה משפיעה בצורה גדולה ומשמעותית על הביקורת הסופית, שהעניקה לסרט מספר כוכבים חיובי ומעל למחצית.
הסרט האחרון מן השלושה, "תמימות המוסלמים", לא רק שהנו בעל הביקורת השלילית ביותר מן השלושה שלא ניתן אפילו להשוות בינו לבין שני הסרטים האחרים, אלא גם לא קיבל ביקורת איכותית ורצינית מאתרי חדשות ומבקרים רציניים. בלית ברירה, את הביקורות נאלצתי יותר לקחת מכתבות שהן גם סוג של ביקורות. בשתי הביקורות שמצאתי לסרט (שתיים לעומת שלוש שמצאתי וסיננתי לשני הסרטים האחרים) לא נאמר שום דבר טוב אפילו במקצת על הסרט. הסרט מטרתו היחידה היא להרעיל את העוללם ולגרום להסטה נגד העולם המוסלמי, האג'נדה של הסרט היא ללא ספק להציג את המוסלמים בצורה רעה וכשהסיבה היחידה לה היא שנאה. המשחק, האיכות והעלילה בסרט הם גרועים לא פחות ומראים את הזלזול והמטרה היחידה שהייתה לסרט.

- השפעות של הסרטים מבחינה תרבותית, חברתית ותקשורתית:
כל אחד מהסרטים גרם למחאה כלשהי ולמחלוקת בקרב הציבור בעיקר מבחינה תרבותית, כאשר הסרטים בעצם פנו וביקרו תרבות ודת ספציפיים. הסרט שגרם לתגובה החלשה ביותר והפחות קיצונית הוא הסרט "OMG". לא מצאתי כתבה על מחאה גדולה או הפגנה כלשהי בקשר לסרט, ואם הייתה היא לא הייתה מספיק גדולה או רצינית כדי להגיע לסדר יום התקשורתי. דבר עיקרי שקרה היה כאשר מנהיג קונגרס באחת הערים בהודו הגיש תלונה על הסרט עקב פגיעתו ברגשות המאמינים ההינדים, דבר שעורר את הפחד למצב בו יתחילו הפגנות ומחאות, שאילצו את אחד השחקנים הראשיים לקבל הגנה משטרתית,  אך ההפגנות לא התרחשו. מה שכן היה גורם משמעותי היה חסימת הסרט לצפייה באיחוד האמיריות הערביות, מה שיותר השפיע על הסרט מבחינה כלכלית ולא מבחינה תרבותי וחברתית.
הסרט השני שקיבל תגובה ציבורית גבוה יחסית ואף הפך להיות חלק מהסדר יום הציבורי והתקשורתי היה "בריאן כוכב עליון". הסרט גרם לאנשי אמונה רבים כשעיקרם הוא נוצרים, לצאת למחאות גדולות נגד הסרט עקב פגיעתו בישו ובנצרות. נוצרה מחולקת רצינית בקרב הציבור, בין היותו סרט מצליח וטוב, לבין המסר שהוא מעביר והביקורת הדתית שהוא משדר. הנושא היה כל כך חם שהגיע לטלוויזיה באותם הזמנים בהם יצא, לדיבייט שנערך בהקשר להיותו סרט פוגע או לא. למרות המחלוקת והביקורת שהעביר הסרט על הציבור הדתי, הסרט הצטייר בעין טובה לרוב הצופים בו ונחשב על ידיהם כסרט הקומדיה האהוב ביותר בכל הזמנים. הסרט מוכר עד היום בקרב הציבור הרחב ונערץ על ידי רבים.
"תמימות המוסלמים" הוא בעל ההשפעה הגדולה ביותר מבחינה תרבותית, חברתית ותקשורתית, כאשר הפך להיות הסרט המדובר ביותר לשנת 2012 (השנה בו פורסם). בעקבות הסרט יצאו מוסלמים רבים ברחבי העולם להפגנות ומחאות נגד הסרט ונגד הימצאותו באינטרנט בכלל. הסרט יצר מהומות ענקיות, סקירה תקשורתית רבה שגרמה לנושא להפוך לחם עוד יותר. הסרט גרם כמעט לסכסוכים פוליטיים וגרם לחסימתו במדינות רבות במזרח התיכון. הסרט גם לאנשים רבים להבין כי על המוסלמים לא ניתן לתת אף ביקורת או לומר מילה רעה עליהם או על נביאם ,מוחמד.

- האם הסאטירה בסרטים כלפי הדת לגיטימית או לא וכיצד זה משפיע על המשכיותה?
לפי דעתי, ולפי הממצאים שקיבלתי מהחקר, נראה כי בשניים מהסרטים הסטירה כלפי הדת הנה לגיטימית אך באחד מהם היא אינה לגיטימית ואף לפי דעתי אינה נחשבת כסאטירה כלל. בסרט "בריאן כוכב עליון" ישנה סאטירה שמעוניינת לתת ביקורת חברתית בצורה מקיפה לנושאי דת ופוליטיקה, מבלי באמת להתמקד בצורה מעליבה או פוגעת בנושא עליו נעשית הסאטירה. הסרט עצמו ככלל אינו מדבר בצורה ספציפית על הנצרות ואף אינו מדבר על ישו כמעט בכלל. מטרת הסרט הייתה לתת ביקורת על החברה בכללי ועל אנשי דת ודרכם באמונה, והדבר נעשה מבלי באמת להעליב שום דבר ולא היתה המטרה לפגוע ולהטיף.
כמו כן, אני סבורה כי הסאטירה הדתית בסרט "OMG" היא לגיטימית ואף טובה. אין בסרט ביקורת על הדת כדת ועל האמונה באלוהים, אלא יש ביקורת על הדרך שבה האמונה מתבצעת. הסרט אף דואג להדגיש כי אמונה באלוהים היא דבר טוב וכי אלוהים אכן קיים. אין רצון או כוונה בסרט לפגוע או להעליב את הדת ו-או את אלוהים, כאשר הביקורת (שאינה מוצגת כהעלבה) מופנית כלפי מנהיגי הדת בהינדואיזם ולרווח הכספי שלהם מאמונה של אחרים.
לעומת זאת, מטרתו היחידה של הסרט "תמימות המוסלמים", היא יותר כמו מסע הסתה נגד הדת ואנשיה. במהלך כל הסרט הדת, המוסלמים ומוחמד מוצגים באור רע, כאשר מופנות אליהם רק תקיפות והעלבות ללא כל סיבה. לא הייתה מטרה לבקר לאורך כל הסרט את הדת בשום צורה, אלא פשוט לציין את הדת כולה כלא בסדר, בעייתית ושאינה צריכה בכלל להיות קיימת. לפי דעתי הסרט אינו מצטייר כלל בסאטירה דתית, אלא יותר כסרט גזעני אנטי אסלאמי.

ניתן לראות כי לעמות הסאטירה הדתית על האסלאם, הסאטירות שנעשו על הנצרות וההינדואיזם, הן בעלות ביקורת מעט עדינה יותר כאשר הן אינם מנסות להעביר את הביקורת שלהם בצורה ישירה וברורה על הדת והעברת המסר מוצגת בצורה כללית של דת וחברה. בסאטירה הדתית על האסלאם הסאטירה והביקורת אינם מוצגים בצורה מוסתרת ועקיפה, אלא היא מאוד ישירה ותקיפה, מה שמעלה את הסיבה לתגובה שלהם לסרט ולהיותו של הסרט לא לגיטימי כלל. לפי הסקירה ספרותית ניתן היה כבר לראות, כי סאטירה דתית אינה לגיטימית כלפי דתות מסויימות, ובמיוחד על האסלאם ולכן, ניתן לראות סרטים סאטיריים או סרטים ביקורתיים בכלל בכמות מועטה על האסלאם. 
לפיכך, המשכיות הסרטים הסאטיריים כלפי דתות מסויימות תלויה עד מאוד בדת עליה נעשתה הסאטירה. סרטים סאטיריים הנם לגיטימיים יותר לדתות אחרות כמו נצרות והינדואיזם, ולכן ניתן לראות יותר סרטים כאלה בעולם הקולנוע, לעומת האסלאם, שלפי תגובת הציבור הדתי אינם לגיטימיים כלל ולכן לא ימצאו סרטים רבים כאלה בעולם הקולנוע או בכלל.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה